KERGE LÕPUSTEL - RASKE AHINGUS!

KERGE LÕPUSTEL - RASKE AHINGUS!

kolmapäev, 6. mai 2009

Lauluga või laulul?

Nüüd on see siis tehtud!
Laulupeo laulud on kõrgeaulisele züriile ette lauldud ja ei jää muud üle kui oodata ja praadida.
Kas lauluga või laulul, nagu parafraseeris Priit vanu roomlasi.
Mis siis juhtus?
Päike oli teisipäeval, 5. mail veel kõrgel taevas, kui keskendunud akadeemilised emajõelauljad juba seiskasid raske südamega tööpinke, sulgesid mõtlikult õpikuid ning lõpetasid klientidelt raha vastuvõtu.

Oli saabumas tõe hetk.

2002. aastal alanud laulutee oli jõudmas uuele Olümposele. Tee sinna ei olnud kerge. Pidevad proovid. Lugematud laululaagrid. Nõudlikud noodid. Domineerivad dirigendid. Mossitavad Mossid. Rajuhoogudes rongikäigud. Emajõe Eebikud.
Koguneti juba tund enne Tartumaa meeskooride ühendproovi ja ettelaulmise algust. See oli igati mõistlik samm, sest ainuüksi meie koori lauljate autod hõlvasid kõik Veeriku kooli ümbruse parkimispaigad.
Et me ei tulnud mütsiga lööma (mütsid on juba tellimisel), tõestas ka usinas õhkkonnas kulgenud kooriga laulude läbilaulmine. Kuulajate kõrva rõõmustas Tallinna basside fraktsiooni hästi õpitud laulud, mis koorilaulule tuge põhja alla andsid.

Siis algas ühisproov, kus Alo Ritsingu ja Jüri Rendi juhatusel laulud läbi ratsutati. Dirigendid olid rahul ja ühine proov lisas kõigile meelekindlust ja eneseusku.

Ja siis saabus ettelaulmiste aeg.

Meie õnnekäsi oli Mikk. Ja käsi on ta tõesti hea: ettelaulmiseks saime loosiga Kaunimad laulud ja Kunileiu Mu isamaa. Igati hea õnn, sest valikus olid ühendkoorilauludena ka teeleasumise lugu ja Laulu algus. Mitte et lugudel midagi häda oleks (see teeleasumine on ikka üks kahtlane lugu küll), aga laulda üksi meeskoori osa segakoorilugudes pole just väga kunstiline.
Ja kolmas esinemisjärjekord ei lasknud meil läbi põleda.
Ja oligi lauluaeg!
Kõik läks kenasti! Jalg küll veidi värises ja tempo oli kaunimatel lauludel üsna käbe, aga see ei takistanud kunstiliselt hüva sooritust. Karin juhatas kaunilt ja täpselt. Zürii liikmeid nähti isegi meile plaksutamas (ja see ei olnud mitte selle pärast, et neil oleks pööraselt naljakas olnud  ). Jüri Rent tegi proovis muuseas märkuse, et saalis on ühe koori, mida ta 27 aastat juhatas, kolm endist presidenti. Nojah, Alo oleks võinud omalt poolt veel kaks lisada.
Kommentaarid on olnud soosivad ja meie eel esinenud koorist (jäägu ta nimi nimetamata) olime me kindlasti musikaalsemad, ja mitte ainult. Meie, rahvakunstiteadlased oleksime laulnud veel ja veel!

Ristiisas tehti kokkuvõtted ja toetati võimalikke sponsoreid.

Tulemused selguvad peagi! Seniks tugevat närvi! Valmistuge laulupeoks ja tuletoomiseks.

Hannes

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar